Landsbykonferencen


  • Program
  • Talere
  • Kontakt
  • Tilmeld
  • Video & Livestream

Landsbykonferencen





DEN 17. SEPTEMBER 2020
HIMMELBJERGGÅRDEN, Himmelbjergvej 11, 8680 Ry



8.30–9.30.

Dørene åbnes. Indflyvning & Ankomst, registrering & morgenmad

Landsbyspillemændene Flemming og Jens slår tonen an


9:30–9:50.

Velkomst

Det er 2 år siden den først landsby konference løb af stablen. Nu står vi her igen. Landsbyfællesskabet har set dagen lys. Hvad er der sket siden sidst - og hvor er vi på vej hen? LandsbyFællesskabet byder velkommen.

Forperson for Landsbyfællesskabet, Helene S. Thorup


9:50–10:50.

Spot på landsbyudvikling: Hvordan skal vi bygge og bo?

​Hvordan skaber man et godt sted at bo? Skanderborg kommune har oplevet stor tilflytning - og en del landsbyer er i gang med at forberede kommende udstykninger. Skal vi 'bare' klistre et parcelhusområde på landsbyerne? Hvordan gør vi det med respekt for stedet og de mennesker, der bor og færdes der i hverdagen. Med dyb faglighed, en humanistisk tilgang - og med et skarpt blik på bæredygtighed vil Rie inspirerer og indvi os i både de gode og knap så gode eksempler.

Indlæg #1: Sociolog Marie Louise Hartvig Widding

Indlæg #2: Arkitekt Rie Øhlenschlæger


10:50–11:05.

PAUSE (15 min)


11:05–12:05.

Spot på ny energi i landsbyerne:

Indlæg #1 Sol over Brenderup

Brenderup har med successes skabt en borgerdrevet solcellepark og et lokalt energifællesskab. Hans Christian Jørgensen, en af de frivillige udviklere, fortæller om, hvordan solcelleparken blev til gennem helt nye samarbejder på tværs af borgere, kommune og investeringsselskab.

Agraøkonom, Hans Christian Jørgensen


Indlæg #2 Lokale Energifællesskaber

Lokale energifællesskaber er bedre for miljøet og økonomien - og kan etableres på flere forskellige måder, der både omfatter fælles varmeløsninger og fælles produktion af el baseret på vedvarende energi. Her har landsbysamarbejde de bedste muligheder for både at opnå besparelser og bidrage væsentligt til den danske klimaomstilling. Ulrik Jørgensen vil give et overblik over muligheder og trække på hidtidige erfaringer, lige fra aktører, ideer, forankring, tekniske løsninger og drift.

Energikonsulent & forsker, Ulrik Jørgensen, energifaellesskaber.dk


12:05–13:05.

FROKOST (60 min)


13:05–13:50.

Sidste nyt fra idémand og livskunstner, Steen Møller

Grobund er en paraply, et fællesskab, en kultur og række foreninger og virksomheder. Vi er ildsjæle som arbejder for at skabe rum til livet. Vores mål er at etablere en gældsfri, affaldsfri og selvforsynende landsby med blandet bolig og erhverv. Her fortæller han om sit verdenssyn, om det der driver ham - og om at være ildsjæl.

Pioneren fra Friland og Grobund, Steen Møller


13:50–14:00. ​

PAUSE (10 min)


14:00–15:00.

STORY SLAM! Fortællinger fra det virkelige liv i kommunens landsbyer!

10 små levende historier fra vores landsbyer - fortalt live af landsbybeboerne selv! Bliv inspireret af alle de gode fortællinger fra landsbyerne. .

10 borgere fra kommunens landsbyer fortæller


15:00–15:30.

Fællessang

Vi samles i haven. Vi skal bruge vores stemmer under kyndig vejledning.

Sangcoach & korleder, Heidi Gargulak Andersen


15:30–15:50.

Intro til Landdistriktspolitikken

Sidste nyt fra Skanderborg Kommune. Borgerguide Helle Friis samler trådene - og præsentere politikkens 4 strategispor. Desuden vil hun fortælle om en række tiltag og muligheder. Hun står iøvrigt til rådighed, hvis vi har brug for hjælp og sparring til konkrete projekter.

Borgerguide Helle Friis


15:50–16:10.

PAUSE (20 min)

Kage og kaffe/te


16:10–18:50.

Sammen skaber vi vores fremtid! Fra visioner og kommunal landdistriktspolitik - til handleplaner og virkelighed.

Vi har fået en visionær landdistriktspolitik - men hvordan kommer vi fra pæne ord til virkelighed i landsbyerne? Vi skal arbejde med fremtidsbilleder - også kaldet 'Backcasting'. Det er en planlægningsmetode, der starter med at beskrive en ønskværdig fremtid, og derefter identificerer politikker og handlinger, som gør, at vi kommer derhen, hvor vi gerne vil.

Vi vil arbejde i grupper med landdistriktspolitikens 4 områder: 'Dialog', 'Udvikling og bosætning', 'Mobilitet' - og 'Klima og Bæredygtighed'.

Facilitator og fremtidsforsker, Tyge Mortensen


18:50–19:30

Hygge, drinks og eftermiddags jazz

Spadsere i haven, mingle & se omgivelserne.


19:30–21:00

Festmiddag

God mad & vin. Hvor står vi nu? Vi samler trådene i en festtale. Hvad har vi fået ud af dagen? Hvor langt er vi kommet? Hvad er vi blevet inspireret til? Hvordan kommer vi videre?





Landsbykonferencen



Fremtidens landsbyer er grønne, sunde, robuste & fulde af liv


KONTAKT